Září 2016

Alpský štrůdl

29. září 2016 v 20:11 Sladké
O víkendu jsem dostala od kamarádky recept na alpský štrůdl. Vykládala mi, že je to nejlepší závin, který kdy jedla. Tak jsem se rozhodla jej také vyzkoušet a musím jí dát za pravdu. Je vynikající!


Na těsto jsem použila:
300g hladké mouky
200g másla
100g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
trocha citronové kůry
špetka soli

Náplň:
500g jablek
30g cukru krupice
50g strouhanky oprančené na másle na pánvi
1 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky skořice
trocha citronové kůry

Těsto jsem nechala chvíli odležet v lednici, pak jsem jej vyválela na pečícím papíru, naplnila jablečnou směsí a pomocí papíru zamotala. Pekla jsem v předehřáté troubě na 180°C, cca 40min., dokud povrch nezezlátnul.



Štrůdl jsem musela ochutnat ještě teplý, jeho vůni nešlo odolat :) Vyzkoušíte jej také?

Sváteční procházka

28. září 2016 v 15:11 Výlety
Dnešní volný den jsme využili k procházce po okolí. Poznali jsme kousek něčeho nového a obdivovali jsme krásy, které nám příroda v tomhle ročním období ukazuje.




I mravenci už se pomalu chystají na zimu :)


Mezi lesy jsme na mýtině objevili pamětní desku letce z 2. světové války.


Nasbírala jsem si plné kapsy velkých lesklých kaštanů, už se těším, až je použiji jako dekoraci.
Jak jste prožili volný den vy? Také byste brali volnou středu častěji?

Podzimní truhlík

26. září 2016 v 17:55 Všední dny
Dnes jsem si cestou z práce udělala radost novými kytičkami na balkon. Ke stávajícím muškátům a plektrantusu (ten název jsem si musela najít na internetu Smějící se), jsem přidala vřes, macešky a něco zeleného, co také neznám. Doufám, že budou dělat parádu ještě nějakou dobu, než je nahradí úplně podzimní výzdoba v podobně dubového listí, šišek a šípků.


Ovesné sušenky

25. září 2016 v 19:20 Sladké
Dnes byl nádherný den. Svítilo sluníčko a bylo teplo, tak jsme s manželem neodolali a šli na procházku. Stejný nápad mělo asi celé město. Není divu, každý se snaží užít si posledních hezkých dnů.


Večery jsou už ale chladné, takže přijde vhod teplý čaj. A k čaji patří sušenky. Tentokrát jsem upekla ovesné:

100g ovesných vloček
1 na jemno nastrouhané jablko
skořicový cukr
50ml mléka
1 vejce
javorový sirup
trocha nasekané čokolády

Všechny ingredience smícháme a kávovou lžičkou dáme na plech na pečící papír malé hromádky. Pečeme 20min. na 180°C


Dámská jízda

24. září 2016 v 20:09 Všední dny
Manžel odjel na veletrh do Německa a já zůstala sama doma. Aby mi nebylo smutno, udělaly jsme si s kamarádkou dámskou jízdu. K vínu jsme měly jednohubky česnekové, lososové a šunkové. Během večera jsme probraly všechno možné a užily si pohodovou atmosféru. Dnes jsme pokračovaly nákupy a kafíčkem.





Kdy jste si naposledy užily holčičí večer? :)



Pondělní odpoledne

19. září 2016 v 21:11 Všední dny
První den v práci po dovolené jsem přežila. Abych si zachovala příjemné rozpoložení co nejdéle, odešla jsem brzo. Cestou jsem si pro radost koupila bílou chryzantému, pro kterou jsem hned našla místo. Uvařila jsem si kafe, nazula pletené ponožkyjsem a ponořila jsem se do děje rozečtené knihy.



Já?

19. září 2016 v 21:01 Téma týdne
Jednou jsem vedla diskuzi s lektorkou angličtiny na téma život. Vyprávěla mi o tom, jak v nějaké knížce autor přirovnával lidský život k bublině, která se vytvoří na dně oceánu a stoupá k hladině. Některá stoupá delší dobu, jiná kratší, ale všechny nakonec doputují na hladinu a udělají - lup... a je konec...

Snažím se na to vzpomenout vždycky, když se rozčílím, když se mi něco nedaří nebo když si myslím, že je něco nesmírně důležité.

Kdo vlastně jsem? Jsem také bublina, která soupá ze dna vzhůru. Nevím, jak hluboko leží mé mořské dno a jak dlouho budu ještě stoupat. Proto se snažím cestou kolem sebe pořádně rozhlížet, být milá na ostatní, protože ani ti neví, jak dlouho budou ještě stoupat. Snažím se jít vstříc všemu, co potkávám, protože věřím, že mě to má posunout dál. Život je pestrý a věřím, že mám potkat ještě spoustu rybiček a jiných bublin.

Nedělní snídaně

18. září 2016 v 11:16 Pečení
Nedělní ráno provonělo náš byt skořicí, jablky a čerstou kávou.


Na klasický štrůdl jsem chuť neměla a tak jsem vytvořila košíčky z listového těsta naplněné jablečnou směsí, kterou jsem vytvořila ze 2 oloupaných, nakrájených a se skořicovým cukrem povařených jablek. Vše jsem nakonec rozmixovala tyčovým mixérem a přidala jsem 1/2 balíčku vanilkového pudingu. Košíčky jsem pekla ve formě na muffiny, dokud nezezlátly.





Ibiza III.

17. září 2016 v 12:24 Výlety
Poslední den naší krétké dovolené jsme si půjčili auto, abychom se mohli podívat na opačnou stranu ostrova. Po doporučení paní z recepce jsme zamířili do města Sant Antoni de Portmany. Jedná se o rušené přístavní město, i když ne tolik oblíbené a navštěvované, jako je samotná Eivissa. Auto jsme zaparkovali u Lidlu pěšky se vydali do centra a přístavu.
Jednou z prvních věcí, kterou jsme uviděli, bylo Kolombovo vejce. Ibizané si jej v některých internetových zdrojí přivlastnili coby rodáka.


Za těch pár dní na ostrově jsme si zvykla na všudypřítomné černochy, kteří prodávají oficiálně sluneční brýle a kabelky, méně oficiálně pak různé druhy drog. Tentokrát jsme ale měli "štěstí" vidět tento méně oficiální obchod na vlastní oči. Partička kluků, ne starších než dvacet let, oslovila jednoho z prodejců. Ten s nimi okamžitě ochotně zašel za roh, kde z ponožky vytáhl požadovaný balíček s bílým přáškem.


Raději jsme změnili směr. Prohlédli jsme si kostel na náměstí Plaça de l'Església, který zde stojí od 14. století, který dříve sloužil mimo jiné k obranným účelům.


Pak jsme pokračovali do přístavu. Provoz tu byl neskutečný.



Po promenádě na hlavní městské pláži jsme se dostali až k větrnému mlýnu.


Po rušném mětském životě jsme zatoužili po chvíli klidu na pláži. Dle doporučení paní recepční jsme jeli na pláž Cala Bassa. Vědět, co nás tam čeká, volili bychom jinak. O klidu jsme si mohli nechat zdát, stejně jako o volném lehátku nebo jen kousku místa na písku. Sedli jsme si proto do restaurace, dali oběd a pozorovali hemžení.


Touto pláží jsme se s Ibizou rozloučili a jeli jsme domů.



Ibiza II.

16. září 2016 v 10:55 Výlety
Ačkoli je Ibiza považována za ostrov diskoték, nočního života, alkoholu a různých party, je možné zde nalézt i spousty krásných zákoutí. Naprosto mě uchvátily mohutné a rozsáhlé hradby ze 16. století, doplněných o 7 věží, které měly sloužit jako ochrana před piráty.



Kolem hradeb se rozkládá centrum města se spoustou úzkých uliček plných kaváren, restaurací a obchůdků s dárkovými předměty.




Nesmím ale zapomenout na přístav, nacházející se v zátoce. Je z něj úžasný pohled ne jen na hradby, ale také na kotvící jachty, z nichž některé jsme pozorovali hodně dlouho a musím podotknout i s otevřenými ústy.



Celé město má z mého pohledu jednu velikou zvláštnost - všude neuvěřitelně kloužou chodníky a cesty. Obzvláště při scházení z hradeb jsem ocenila zábradlí.

Ibiza I.

14. září 2016 v 14:15 Výlety
Po fyzicky náročné dovolené v Rakousku jsme se rozhodli si odpočinout a prodloužit léto. Zamířili jsme proto na Ibizu. Po dvou a půl hodinovém letu nás na letišti vyzvedlo přistavené auto se sympatickou řidičkou Patriciíí. Jelikož náš pokoj měl být připraven až odpoledne, vyratili jsme zatím do města nasávat ostrovní atmosféru.


Město bylo poměrně prázdné, všichni nejspíš ještě vyspávali po party. Jediný, kdo měl plné ruce práce, byly technické služby. Pozorovali jsme, jak se postupně otevírají restaurace a fast foody.


Před třetí hodinou jsme již měli připravený pokoj a mohli si udělat pohodlí u bazénu.