Říjen 2016

Víkend v Praze

30. října 2016 v 15:45 Výlety
Jako většina lidí, jsme i my chtěli využít prodlouženého víkendu. Docela dlouho jsme nebyli v Praze, proto jsme zamířili právě tam. Po příjezdu jsme se ubytovali, na chvíli si odpočinuli a na večeři jsme vyrazili do našeho oblíbeného Hard Rock Café. Během večerního posezení jsme vymýšleli program na sobotu. Vyhrál to Petřín. Lanovku jsme zavrhli a v rozhodnutí nás utvrdila neskutečně dlouhá fronta. V půli cesty jsme si pochutnali na kafíčku a čaji a kochali se výhledem.






Fascinovaly mě stromy, zrcadlící se ve vodní hladině i listí, které se na ni bezstarostně snášelo.


Z Petřína jsme šli na Staré Město, ale snažili jsme se vyhnout těm nejfrekventovanějším místům a raději jsme vyhledávali klidné a opuštěné uličky.


Pozdní oběd jsme si dopřáli v Next door by Imperial, moderním českém bistru, které nás přivítalo velice příjemnou atmosférou a rádi se sem opět vrátíme.

A večerní drink následoval v baru Anonymous. Manžel jej vybral na základě recenzí na internetu. Bar byl natolik anonymní, že jsme měli problém jej vůbec najít.


Když se nám to ale konečně podařilo, překvapil nás svojí zvláštní tajemností. Část nápojového lístku byla prázdná a k jejímu odtajnění sloužil klíč, který jsme obdrželi po objednání aperitivu, spočívající v UV svítilně.

Užili jsme si moc hezký, pohodový víkend.
Jaký víkend jste měli vy?
Karla



Zdravá snídaně do práce

24. října 2016 v 20:29 Sladké
Nedaří se mi stravovat se extrémně zdravě nějak často. Občas mám ale chuť na změnu. A ta chuť mě nedávno popadla. Uvařila jsem si proto ovesnou kaši. Ale protože se nic nesmí přehánět, dopřála jsem si k jablka nakrájená na kostičky a orestovaná na karamelu, zakápnutá citronovou šťávou.


Řekla bych, že jde o přiměřený kompromis mezi sladkou a výživnou snídaní, která bude chutnat i dětem :-)


Dbáte na zdravou výživu nebo se nad sebou zamyslíte jen nárazově, jako já?

Hezký večer, Karla

Prý rostou...

23. října 2016 v 10:04
V týdnu jsem slyšela, že prý rostou houby. Na manžela to zafungovalo přímo magicky, takže v sobotu, hned když brzy ráno kolem jedencté vstal Usmívající se , jsme jeli do lesa.


Bylo chladno, ale krásně. Jen kromě červených muchomůrek jsme žádné houby nenašli.






Miluji dokonalou hru světel v lese. Někdy mi to připadá jako znamení...



Dnes vyzkoušíme štěstí se sběrem hub v jiném lese. A co vy, chodíte rádi na houby?

Přeji krásnou slunečnou neděli!
Karla

Rychlý perník

22. října 2016 v 10:57 Pečení
Dnes jsem na snídani vybrala další klasiku - perník. Mám ráda vůni perníkového koření a v kombinaci s čerstvou kávou... hmmm... co může zpříjemnit mlhavé ráno víc?


Recept jsem dostala před pár lety od bývalé kolegyně. Líbí se mi na něm, že stačí jednoduše smíchat všechny ingredience, vylít do pekáče a je hotovo.

Na rychlý perník potřebujeme:

2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 lžíce kakaa
1 prášek do perníku

Pečeme na 180°C 35 minut.


Podle chuti můžeme do těsta na perník přidat ořechy, čokoládu nebo rozinky.



Krásnou sobotu Vám přeje Karla

Světýlková mánie

19. října 2016 v 19:11
V upršených a chladných podzimních dnech mám ještě raději teplo domova. Když na mě v obchodě z regálu vykloukla světýlka, musela jsem je mít.


Již dříve jsem se dívala na internetu, jak se dá oddělit dno od vinné sklenice. Návod ve mně vzbuzoval příliš velký respekt, než abych se do toho pustila. V neděli ale zvítězila touha po dekoraci vyrobené právě z lahve a mých nových světýlek.


Kolem lahve jsem omotala provázek namočený ve slivovici a zkusila zapálit. Bohužel se slivovice ukázala jako málo procentní alkohol a provázek nehořel. Přišel na řadu líh do krbu. Ten hořel velmi dobře. Počkala jsem, až plamen sám zhasne a ponořila jsem lahev do studené vody. Dno v místě, kde byl uvázaný provázek, upadlo. Dílo se zdařilo a tady je výsledek :-)



Jak se Vám dekorace líbí? Vyzkoušíte úpravu lahve také?

Krásný večer, Vaše Karla :-)



Bábovka - stará dobrá klasika

17. října 2016 v 7:00 Pečení
Probudila jsem se do nedělního zakaboněného rána s velkou chutí něco tvořit. Svého aktivního rozpoložení jsem využila k úklidu kuchyně. Až bylo dokonáno, měla jsem potřebu něco upéct, tedy v podstatě zlikvidovat svoji předchozí snahu. Jenže chuť na něco sladkého byla silnější. Proto tedy uklizená kuchyň vzala za své. Vykompenzovala to ale vůně staré dobré bábovky.


Recept:

2 vejce
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 lžíce kakaa




A co vy? Jaký je Váš oblíbený recept na bábovku?

Krásný týden Vám přeje Karla!

Dubové listí máme všude

16. října 2016 v 7:00 U nás doma
Můj neoblíbenější strom je dub. Má krásné vykrajované listy a od malička si pamatuji, že jsme měli každý podzim na zdi v obýváku dubovou větev. Díky tomu, že neopadává, dokáže dělat parádu až do adventu. V sobotu odpoledne jsem si proto vyjela na kraj lesa pro pár větviček, abych mohla tvořit pohodovou podzimní atmosféru. Když jsem pak větve nesla domů, kroutila nade mnou paní u výtahu nevěřícně halvou. Následně v tom pokračoval manžel, kterému se zdálo množstí zeleně přehnané. Já jsem však zužitkovala všechno.


Velké větve jsem přidala k březovým větvím do vysoké vázy.



Menší větvičky jsem použila na výrobu věnce na dveře.


Věnec jsem doplnila plody pro mě neznámého stromu, které jsem si nasbírala na dovolené na Ibize.


V lese na mě mrkal i krásný mech. Neodolala jsem a vzala ho s sebou :-)


Teď už zbývá jen nainstalovat světýlka, která jsem si koupila v pátek, ale o tom zase příště :-)



Nákupy

15. října 2016 v 9:21 Výlety
Jelikož jsme s manželem měli oba celkem náročný a nepříjemný týden, vzali jsme si oba v pátek půl dne volna a jeli na nákupy do Vídně. Říkali jsme si, že v nákupním centru bude určitě mnohem méně lidí, než bývá v sobotu. Plán vyšel. Prošli jsme oblíbené obchody a navštívili i některé nové. Jako např. obchůdek s mýdly všeho druhu. Voněl už na dálku a nemohli jsme mu odolat.





Na první pohled se zdá, že je v Česku stejné zboží, jako jinde v Evropě, ale vždycky se přesvědčím o opaku. Jako právě v tomto milém krámku.

Na závěr nakupování jsem si dala v kavárně Rau Wolf skvělé kapučíno a rybízovou zmrzlinu. Manžel pomerančovou šťávu a brownies s vanilkovou zmrzlinou. Kavárna měla příjemnou atmosféru a originální interiér. Káva byla nejen čerstvě mletá, ale i čerstvě pražená.







Přeji Vám krásný víkend,
Vaše Karla :)

Taková obyčejná neděle

9. října 2016 v 16:56 Sladké
Dnes jsme si dopřáli snídani v Mc Donald´s. Přejedla jsem se, jako vždy :) Káva a zákusky jsou to jediné, co mi tam chutná, tak jsem si dala do nosu. Pak jsme jeli na velký nákup. Díky vydatné snídani jsem nenakupovala hladová, takže se obsah vozíku omezil opravdu jen na to, co jsme potřebovali. A jelikož mě Danka inspirovala svým štrůdlem, koupila jsem listové těsto a jablka a tady je:





Taky máte tak rádi štrůdl? Pro mě patří neodmyslitelně k podzimu!
Krásný nedělní večer!
Vaše Karla

Burčákový pochod

8. října 2016 v 18:52 Výlety
Dnes jsme vyrazili na tradiční burčákový pochod z Dubňan do Mutěnic. Vstávali jsme ještě za tmy, na teploměru se sloupek lihu zastavil u 4°C, takže jsme pro jistotu sáhli po teplejším oblečení. Dobře jsme udělali. Nad rybníkem v Dubňanech visela mlha a chlad zalézal pod nehty.


Abychom se zahřáli, dali jsme si místo burčáku výborný svařák v krásném starém hrníčku, který mi připomínal dětství, k tomu domácí trubičky a taky chleba s tlačenkou :)


Kochali jsme se podzimní krajinou...



A taky jsme se dobře bavili dekoracemi a programem připraveným místními vinaři.



Vzhledem k chladnému počasí se letošního pochodu účastnilo méně lidí, než obvykle. Díky tomu jsme se vyhnuli tlačenicím a dlouhým frontám.

Už teď se těšíme na příští pochod!

Účastnili jste se někdy burčákového pochodu? Nebo dáváte přednost vínu?

Hezký večer přeje Karla!



Pošmourný podvečer

6. října 2016 v 18:06 Všední dny
Dnes je prní den, kdy je opravdu sychravo, chladno a nějak smutno. Za celý den se sluníčko neukázalo ani jednou.


Tak jsem se pokusila vytvořit pohodovou atmosféru a teplo domova pomocí svíček a horkého čaje. Zachumlala jsem se do svetru a vrhla se na čtení blogů, přičemž po očku sleduji nenáročné blbosti, které nabízí televize. Z trouby začíná vonět večeře... Zkrátka je taková obyčejná pohoda.




Jak prožíváte čtvrteční odpoledne Vy?

Dýňové placky

4. října 2016 v 18:30 Slané
Již nějakou dobu čekala dýně Hokaido v lednici na svůj den. Dnes nadešel. Okrájela jsem slupku, dýny jsem nastrouhala a dochutila jako bramborák - česnekem, majoránkou, solí a kmínem.



Manžel dal přednost klasickým bramborákům, ale já jsem si moc pochutnala :) Jak připravujete dýni Vy?

Karlovský gastrofestival

2. října 2016 v 18:27 Výlety
Dnes jsme si udělali výlet na Karlovský gastrofestival, který se konal 1. a 2. října ve Velkých Karlovicích, městečku, umístěném v krásném kraji, v údolí obklopeném lesy, loukami, pasoucími se krávami a ovcemi. Cestu lemovaly barvící se stromy, jejichž listí zářilo pod slunečními paprsky. Odpoledne se už mírně zatáhlo, ale i přes to bylo teplo.

Ochutnali jsme spoustu specialit. V nabídce byli dokonce i mí oblíbení šneci, ústřice a krevety, z lokálních specialit pak jehněčí paštika, klobásy a hřbet nebo kančí výpečky se zelím z červené řepy, jelení ragů a sousta dalšího. Škoda, že Vám nemůžu zprostředkovat ty chutě a vůně.



Na farmářských trzích se prodávala ovocná vína, sirupy, uzeniny, koření, čaje, bylinky, čokoláda z čokoládovny Troubelice, káva z rodinné pražírny, ručně pletené košíky, ze dřeva vyřezávané misky... zkrátka vše, nač si člověk jen vzpomene. Příští rok sem určitě zavítáme znovu!