Listopad 2016

Koncert

27. listopadu 2016 v 20:28
Půl roku jsem se těšila na koncert Eltona Johna... konečně to přišlo! Manžel jet z pracovních důvodů nemohl, takže jsme s rodiči vzali místo něj babičku. Byla z výletu nadšená. Do Prahy jsme přijeli s dostatečným předstihem, takže jsme se v klidu stihli ubytovat a jet na adventní trhy. První svařáček jsme ochutnali na Václaváku. K tomu jsme si dali pečené kaštany v kornoutku. Z reproduktorů hrály koledy, všude to vonělo Vánocemi. Procházkou jsme šli i na Staroměstké náměstí, abychom si prohlédli strom a dali ještě nějakou dobrůtku.



Kochala jsem se osvětlením, které zářilo na tmavnoucí obloze.


Nemám ráda davy lidí, ale tentokrát mi to nějak pomohlo cítit se svátečně. Bylo to moc příjemné. Jen troška sněhu a manže po boku mi chyběli k dokonalosti.

Úžasnou atmosféru celého dne dokreslil koncert, jakožto hřeb večera. Byl neskutečný! Byly to úžasné dvě a půl hodiny skvělé hudby. Určitě si budu přát lístky i na další vystoupení Eltona.

Krásný první advent, Karla

Začínám péct cukroví

24. listopadu 2016 v 18:47 Pečení
Protože mě čeká nabitý víkend, nemůžu čekat s cukrovím až do první adventní neděle. Dnes jsem se tedy pustila do těsta na perníčky, které dle babiččina receptu má odpočívat v lednici 24 hodin. Namíchala jsem si v hmoždíři vlastní kořenící směs a nemohla se nabažit té typické vůně.


Stálo mě to hodně úsilí, abych se hned nevrhla na rozvalování a vykrajování. Moc se těším, až zítra ochutnám první letošní kousky. Nemám v plánu péct moc druhů, o to víc si to plánuji užít. Kromě perníčků bych ráda zítra zvládla i zázvorky, bez kterých si Vánoce vůbec neumím představit.


Další oblíbené druhy už nemusí čekat na změknutí a proto je na ně ještě dosta času.


Co budete letos péct vy?
Příjemný večer, Karla

Pojďte k nám na kafíčko

20. listopadu 2016 v 17:53 U nás doma
Dnes v podvečer jsem zůstala sama doma, manžel jel řešit nějaké pracovní záležitosti. Uvařila jsem si kafíčko a rozhodla se pozvat na to kafíčko i Vás. Vítejte v našem stále ještě pozdimně laděném obýváku, kterému vládnou světýlka a svíčky.


Aromalampa je v posledních dnech v permanenci. Za prád dnů ji ale nahradí vůně pečícího se cukroví, která se bude linout z kuchyně.


Krb zůstává tento víkend vyhaslý, protože počasí se rozhodlo, že zima ještě nebude. Předzvěstí blížícího se adventu jsou zatím jen andílci. Jeden polínkový, kterého mi vyrobila minulý rok mamka a jeden keramický. Ten na nás dává pozor celoročně.


Snad se Vám u nás líbilo a cítili jste se příjemně :-)
Budu se těšit na vaši další návštěvu, příště v adventním kabátku.

Krásný večer, Karla





Smetanový dezert

19. listopadu 2016 v 13:42 Sladké
Dnes nás čeká oslava narozenin. Podzimní měsíce máme opravdu nabité oslavami. Jako obvykle jsem připravila něco sladkého. Na pečení dortu jsem neměla náladu. Chtěla jsem vyzkoušet něco nového - zrcadlovou polevu.


Recept je naprosto jednoduchý a rychlý. Smíchala jsem 2 vaničky plnotučného tvarohu s cukrem a šťávou ze 3 mandarinek, yyšlehala jsem si 250ml smetany ke šlehání a přidala ji do tvarohu. Ve troše vody jsem nechala prohřát a rozpustit 5 lžiček želatiny. Po rozpuštění jsem přidala 2 lžíce krému a vzniklou směs jsem následně přidala do krému.


6 hrníčků jsem vystlala potravinářskou fólií, nalila jsem do nich krém a dala chladit. Mezi tím jsem si upekla piškot a hrníčkem vykrájela kolečka, na která jsem vyklpila ztuhlý krém. Celé bochánky jsem polila malinovou zrcadlovou polevou a dozdobila.




Snad udělá dezert radost, stejně jako ostatní dárky a bude chutnat.
Hezkou sobotu, Karla

Dárek od Mikuláše

17. listopadu 2016 v 19:10 U nás doma
Dnes jsem si užila krásný den. Byla jsem u kadeřnice. Jezdím k ní daleko a všichni, kdo o tom ví, mě mají za blázna. Já se na ale vždycky na tenhle den moc těším. Ráno jsem na benzince koupila kafe a snídani, vyzvedla mamku, která mi vždycky dělá společnost, i když třeba zrovna není objednaná, a mohly jsme vyrazit. Naše milá paní kadeřnice nás ve svém příjemném salonu přivítala kávou, chlebíčkem a zákuskem. Následovalo barvení, stříhání, melírek, natáčky... zkrátka všechny ty holčičí zkrášlovací záležitosti...


A náš výlet by nebyl kompletní, kdybychom nenavštívily obchod s bytovými doplňky, kde vždy můžu na spoustě věcí oči nechat. Tentokrát jsem naprosto automaticky sáhla po svícnu. Když mamka viděla mé nadšení, koupila mi jej k Mikuláši.


Samozřejmě jsem jej musela hned po návratu domů vyzkoušet. Zatím má své místo na okenním parapetu, ale myslím, že se to ještě v dohledné době změní, aby byl víc na očích.


Co na něj říkáte?
Hezký sváteční večer, Karla

Město ve svitu lamp

14. listopadu 2016 v 17:44 Všední dny
Nejsem příliš hrdá na město, ve kterém žiji. Bohužel vždy vstoupí do povědomí něčím negativní. Přesto k němu ale mám vztah. Dají se tu totiž najít i hezká místa. Mezi ně mimo jiné patří historické centrum. Na procházky tam nechodíme moc často. Včera mě to tam ale neskutečně táhlo. Chtěla jsem si vyzkoušet focení za svitu krásný pouličních lamp a až cestou jsem zjistila, že je téměř úplněk, který celému večeru dodal mystickou atmosféru.



Když jsem šla po cestě dlážděné kočičími hlavami, přemýšlela jsem, čeho všeho už tahle cesta byla svědkem. Kolik různých lidí asi bydlelo těchto domech a jaké prožívali životy. Byli šťastní? Jakou energii předaly domům a jak tím ovlivnili jejich další obyvatele?



A jak se na zámku žilo pánům ze Žerotína?


Není to krásný pohled?

Hezký večer, Karla

Co na oběd?

13. listopadu 2016 v 15:31 Slané
Každý den si lámu hlavu, co uvařit na večeři a o víkendech na oběd. Nerada používám vepřovou panenku, protože mi připadá okoukaná a nudná. Tentokrát jsem ale udělala výjimku. Rozdělila jsem ji na tři části a každou část jsem naplnila špalíčkem anglické, nakrájenými sušenými rajčaty a plátkem hermelínu.


Po obvodu jsem všechny kusy potřela česnekem, solí a pepřem. Nejdříve jsem maso zprudka orestovala na pánvi ze všech stran, pak poločila na plátky slaniny a kolečka cibule, přikryla alobalem a dala do trouby zapéct.


Jako přílohu jsem zvolila domácí hranolky také pečené v troubě a dochucené květinovou solí, kterou jsme si přivezli z Ibizy. Musísm uznat, že jsem ráda, že jsem vzala panenku na milost.


Jaké dobrůtky jste vařili o víkendu vy? A kde berete inspiraci?
Karla

Podzimní dort

12. listopadu 2016 v 11:19 Dorty
Uplynuly 4 roky od výroby mého prvního dortu a tak bych se s Vámi o svoji prvotinu ráda podělila. Manžel tenkrát nevěřil, že by mohl můj výtvor skuteně vypadat tak, jak jsem si nakreslila v návrhu a jak jsem mu popsala.


Dort byl komplet jedlý. Volila jsem vanilkový a banánový krém.


Pečení dortů mám moc ráda. Čím bláznivější a méně reálný nápad mám, tím víc se na jeho realizaci těším. Baví mě vymýšlet nové příchutě i techniky. Jaký dort by se líbil vám?

Pohodovou sobotu, Karla

Maxi-svíčka

11. listopadu 2016 v 18:30 U nás doma
Dnes byl zvláštní den. Už od rána mi bylo jasné, že to bude stát za to... a nepletla jsem se. Krom toho, že se zbláznili zákazníci, zbláznili se i někteří kolegové. Chvílemi jsem nevěřila vlastním uším a bohužel ani vlastním očím. Jediné, co mě drželo nad vodou byl fakt, že je pátek. Cestou z práce jsem se standardně stavila do obchodu a znovu jsem na ni narazila... na maxi-svíčku ve skle...


Včera jsem jí odolala, ale dnes už se mi to nepodařilo. Zkrátka jsem ji musela mít. A domnívám se, že se zastavím pro další, které budou dárkem pro mé blízké.



Pohodový pátek Vám přeje Karla

Svařák

10. listopadu 2016 v 19:07 Všední dny
V práci je poslední dobou blázinec. Nic nejde podle plánu, přichází jedna komplikace za druhou a tak jsem vděčná za každou chvilku klidu. Včera jsme šli večer s manželem na procházku. Byla tma a světla pouličních lamp se tříštila v mlze, která jako peřina přikryla celé město a jeho okolí.


Zima skutečně pomalu přichází a já se začínám těšit na advent a k němu neodmyslitelně patřící vycházky na punč. S kamarádkou si o punči píšeme už měsíc.


Abych si to těšení se a čekání zkrátila, uvařila jsem si svařáček doma, na zahřátí.


Těšíte se na vánoční trhy a punč? Nebo si raději uvaříte punč doma?
Krásný večer, Karla

Večerní pohoda

7. listopadu 2016 v 19:00 U nás doma
Dnes se mi po dlouhé době podařilo dostat se domů z práce celkem brzo a tak jsem si udělala večerní pohodičku. Letos jsem poprvé vytáhla aromalampu. Atmosféru dotvořila vůně hřebíčku a skořice.


Tuhle aromalampu jsem si koupila v malinkém obchůdku "Fantazie", kam zavítám vždy, když chci koupit někomu nějaký milý dárek. Ačkoli je tam všechno zboží nové, každý kousek se tváří, jako by měl dlouhý příběh.


I naše krbová římsa se dočkala pravého podzimního hávu. Borové šišky pomalu zaplňují každý kout naší domácnosti.


Klacíky mám od rodičů z chaty. Pro začátek jsem je využila k této jednoduché dekoraci, jejich pravý čas ale teprve přijde :-)


A podzim máme i v chodě, kde se usídlil můj nový stromeček. Manžel mi jej koupil ve skutečnosti na Vánoce, takže bude před Štědrým dnem zabalen a já budu večer překvapená :-)


Krásný chladný podzimní večer Vám přeje Karla

Croquembouche

6. listopadu 2016 v 11:06 Dorty
Již několik let je tradicí, že každému členovi rodiny k narozeninám peču dort. Snažila jsem se vždy vymyslet něco, co by vystihovalo oslavence samotného nebo jeho zájmy, práci... Po desítkách dortů různých tvarů, barev a příchutí jsem si řekla, že je čas na změnu. Rozhodla jsem se pro něco, co vypadá na první pohled zcela obyčejně, ale je lahodné - croquembouche.


Recept je poměrně dlouhý, tak vás s ním nebudu obtěžovat a raději zašlu na vyžádání.


Celý croquembouche se skládá z přibližně 100ks kuliček z odpalovaného těsta, plněných domácím pudingem s likérem, namáčených v karamelu, dozdobených karamelovými nitkami a květy chryzantém.



Vyzkoušíte?

Příště se podělím o některé ze svých dortíků :-)

Karla

Paštika z drůbežích jater

2. listopadu 2016 v 19:58 Slané
Vždycky, když si v obchodě přečtu složení některých výrobků, mám potřebu si raději vyrobit zdravější verzi doma, z ingrediencí které si sama vyberu. Stejně tak tomu bylo i s drůbeží paštikou. Plánovala jsem ji připravit už delší dobu a konečně k tomu i došlo.


Přesný recept nemám, tvořila ho totiž moje fantazie. Na oleji jsem si orestovala bobkový list, nové koření, pepř a hřebíček. Pak jsem koření dala bokem a na voňavém tuku osmahla cibulku a nakonec i játra. Vše jsem osolila, opepřila a podlila bílým vínem. Až se alkohol vypařil a játra zkměkla, zalila jsem celou směs smetanou ke šlehání znovu vše prohřála. Nakonec jsem přidala nasekaný rozmarýn a vše jsem rozmixovala spolu s máslem.


Paštiku jsem dala do skleniček a zalila zkaramelizovanými a osolenými ořechy s máslem. Doma byla paštika vyhodnocena jako mnohem lepší, než kupovaná. To pro mě byla ta největší odměna.



Děláte taky domácí paštiku? Máte nějaký osvědčený recept?
Krásný večer, Karla