Únor 2017

Jarní srdíčko na okno

28. února 2017 v 18:08 Tvoření
Pomalu se mě zmocňuje jarní nálada. Tulipány ve vázi mi odkvetly, v Lidlu včera žádné neměli a tak jsem vsadila na něco jiného, trvalejšího. Z březových větviček, které mi natrhala kolegyně, přičemž vzhledem ke své silné alergii na břízu podstoupila značené riziko, jsem s její pomocí uvázala srdce. Nikdy mě nenapadlo, o jak nebezpečnou činnost se může jednat. O oko jsme každá přišly jen málem a tak byla dekorace na světě.


Ptáčky jsem vyrobila ze samotvrdnoucí hmoty a dokreslila obyčejnou tužkou. Protože bylo srdíčko pořád smutné a nevýrazné, přidala jsem nevěstin závoj. Když měli růžový, byla jsem nadšená. Zklamání přišlo ve chvíli, kdy jsem zjistila, je pouze přesprejovaný.




Už teď se těším na další jarní změny v našem interiéru.

Hezký úterní večer,
Karla

Romantický víkend v Praze

26. února 2017 v 18:57 Výlety
Manžel mě v týdnu překvapil návrhem strávit romantický víkend v Praze. Nadšeně jsem souhlasila a na pátek si nahlásila půl dne volna, abychom mohli vyjet už po obědě. Po tom, co jsme se ubytovali v krásném hotelu kousek od Staroměstského náměstí, jsme šli na procházku stmívajícím se městem.



Při pohledu na všechny historické domy jsem si vzpomněla na to, jak se mamka zamýšlela nad tím, kdo tam dířv asi bydlel, jaký měl život a jak to vypadalo v jednotlivých bytech.


Všechny tyhle domy by mohly vyprávět o mnoha lidských osudech a historických událostech.


Mám moc ráda, když teplé světlo pouličních lamp zalije ulice a odráží se v dlažebních kostkách.


Procházku jsme zakončili v příjemné restauraci Augustine restaurant, která se nachází na nádvoří bývalého augustiniánského kláštera. Dýchla na nás kombinace moderní gastronomie spojené s historickým prostředím. Klášter byl založen v roce 1285 králem Václavem II.


Degustrační menu z dílny šéfkuchaře Marka Fichtnera bylo dokonalé! Pochutnávali jsme si za poslechu hry na klavír a saxofon. Plánujeme se sem vrátit v létě, abychom si užili i posezení na terase s výhledem do krásných zahrad.

Příjemný nedělní večer, Karla

Cake pops

20. února 2017 v 20:52 Sladké
Protože z dortu, který jsem tvořila v sobotu, bylo hodně odřezů a zbyl mi i ananasový krém a nerada vyhazuji jídlo, vše jsem zpracovala. Korpus jsem rozdrobila, smíchala s krémem a vytvarovala kulikčky, které jsem dala zchladit a následně jsem je namočila v čokoládě.


Výsledek je možné ještě dozdobit barevnými kuličkami, bílou čokoládou nebo čímkoli, co fantazie dovolí. Já jsem tentokrát nezdobila ničím.


Nejlépe chutnají vychlazené z lednice. Nejsou moc sladké a jsou malé, takže ideální např. ke kafíčku.


Dobrou chuť, Karla


Bedna od whiskey

19. února 2017 v 12:17 U nás doma
V pátek jsme byli s kamarádem v Irské hospodě u nás ve městě. Chodíme tam rádi, je malá, útulná s příjemnou obsluhou a nově se tam nesmí kouřit. Domů si tak člověk s sebou nenese nepříjemný cigaretový odér. Jako dekoraci tam měli mimo jiné i stoh beden od whiskey. Vypadaly naprosto dokonale a já po jedné z nich zatoužila. Původně majitel plánoval jednu z beden věnovat jako výhru v soutěži, kde by se měly losovat účtenky. S podporou manžela se nám však podařilo bednu získat i bez losování. Stačilo si koupit 2 nejdražší panáky, které byly na nápojovém lístku.


Mohla jsem si ji ale vyzvednout až v sobotu, až nebude lokál plný lidí. Bohužel i když jsem přišla o den později a v poměrně časnou hodinu, bylo narváno. Aby ale pan majitel dodržel slovo, bednu jsme si mohla odnést.


Ze spodní strany jsem nalepila filcové čtverečky, abych si nepoškrábala podlahu a mohla s ní pohodlně manipulovat. Zatím nevím přesně, co v ní bude, ale jsem si jistá, že se brzy něco najde.


Zvládli byste odolat? Mě ta patina naprosto dostala.

Klidnou neděli, Karla

Dort - Voltaren

18. února 2017 v 14:04 Dorty
Dnes nás čeká další oslava, což pro mě znamená vytvořit další dort, tentokrát pro strýce.Vůbec mě nenapadalo téma, ale s tím mi pomohla teta, když mi řekla, že by strýc si každý den po tenise natírá kolena Voltarenem. Dorty pro něj byly většinou s tématikou tenisu, což se po čase omrzí a chce to změnu. Tak jsem se tedy zaměřila na důsledky sportu a skutečně upekla Voltaren v nadživotní velikosti.


Dort měří na délku 40cm a je z vanilkového korpusu a ananasového krému.

Vanilkový korpus:
250g mouky (hladká + polohrubá)
0,5 lžičky soli
113g másla
300g cukru krupice (dávám méně - cca 200g)
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu (používám vanilku z Dominikánské republiky)
240ml podmáslí
1 lžička sody
1 lžička octa

Na tento dort jsem použila dvojtou dávku. Vyšlehala jsem máslo, přidala cukr a dál šlehala. Poté jsem postupně přidávala vejce. Do směsi jsem vmíchala 1/3 směsi mouky se solí, pak 1/2 podmáslí s vanilkovým extraktem, znovu 1/3 mouky, 1/2 podmáslí a nakonec poslední část mouky. Jakmile se vše propojilo nasypala jsem do skleničky sodu a do ní jsem přidala ocet. Když směs vzkypila, vmíchala jsem ji do těsta.

Tentokrát jsem pekla korpus na plechu asi hodinu. Po schládnutí jsem vykrájela požadovaný tvar.


Korpusy jsem slepila ananasovým krémem a doladila tvar. Krémy si zpravidla vymýšlím. Základem pro tento ananasový byl klasický vanilkový pudingový krém, do kterého jsem přidala 1 konzervu ananasu, rozmixovaného i se sťávou.

Protože u minulého dortu jsem byla požádána o recept na citronový krém, přikládám ho nyní:
2 tvarohy ve vaničce
1 smetana ke šlehání
1 citron - šťáva i kůra
cukr
želatina

Ze smetany vyšleháme šlehačku, kterou přidáme do směsi tvarohu s cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Aby byl krém pevnější (v případě skládaných dortů), používám želatinu, kterou si nechám nabobtnat ve vodě, po cca 10minutách rozehřeji (nesmí vařit) a následně přidám 2 lžíce krému, které v želatině rozmíchám metličkou, tohle následně zašlehám do krému a je hotovo.


Základ jsem nechala ztuhnout v lednici a pak potáhla fondánem. Jsem si vědoma, že ho nikdo nemá rád, ale bohužel jsem zatím nenašla nic jiného, čím bych dorty mohla potahovat a následně na ně malovat.


Hezkou sobotu,
Karla

Valentýn

14. února 2017 v 19:56 Tvoření
Valentýn doma moc neprožíváme. Vždycky si dáme nějakou dobrůtku, abychom věděli, že na sebe myslíme, ale nebazírujeme na veledarech. Tenhle svátek jsem však tentokrát pojala jako další důvod ke tvorbě dekorací. Po uklizení Vánočních dekorací byl byt prázdný. Na jarní ani velikonoční výzdobu to ještě není, tak jsem využila alespoň Valentýn.


Ze samotvrdnoucí hmoty jsem si vykrájela srdíčka, která jsem dle fantazie dozdobila. Byla to má první zkušenost s touto hmotou, ale určitě ne poslední. Plánuji vyrobení nějakých drobnějších dekorací na jarní věnec na dveře v podobě kytiček nebo ptáčků.


Srdíčka jsem umístila zatím na březové větve, které nám zkrášlují obývák stabilně.


Hmota se prodává i v barvě terakota. Už teď si umím představit, jak ji využiji :-) Barvit se dá třeba akrylovými barvami, takže kreativních možností je nesčetně.


Vyráběli jste někdy něco ze samotvrdnoucí hmoty?
Hezký večer, Karla

Frankfurt

12. února 2017 v 20:11 Výlety
V pátek jsme vyrazili i s dortem směr Frankfurt. Čas u příbuzných trávíme vždycky aktivně. Tentokrát nás vzali do Klassikstatdt, krásně a citlivě opraveného průmyslového areálu, kde jsme si mohli prohlédnout všechna možná auta, od starých až po ta nejnovější. Hned u vchodu bych si vybrala :-)


Ale i další kousky stály za to. Na své si přišla především mužská část naší sestavy.

Výlet jsme zakončili v tradiční hospůdce ve staré části Frankfurtu - Sachsenhausen, kde jsme si dali Käse mit Musik (sýr s muzikou). Je to zrající sýr, něco jako naše Tvarůžky, který se podává s octem a cibilí a k tomu chleba s máslem. Dalo by se říct, že je to jako Pivní pes. A stejně jako bývá zvykem, jsme tuto pochoutku zapili jablečným vínem.



Dýchala na nás atmosféra starých časů. Tu doplňovaly krásné domy v okolí, kterým kontrastovaly mrakodrapy, tyčící se v dálce.


A abychom měli obrázek o tradicích kompletní, projela kolem nás tramvaj, ve které se podává právě jablečené víno.


Celý víkend jsme si užili. Škoda jen, že je to od nás tak moc daleko.

Jaký víkend jste měli vy?
Hezký večer, Karla

Dort s jedlými fotkami

10. února 2017 v 7:55 Dorty
Tento týden to u nás doma vypadalo jako v takové malé, improvizované cukrárně. Vyráběla jsem dort k 70. narozeninám. Včera jsem dílo zdárně dokončila. Je to macek! Má celkem 11kg. Snad se bude líbit a bude chutnat.


Fotky jsou tištěné jedlou barvou na jedlý papír, dort je potažený fondánem a z fondánu jsou také dekorace kolem fotek.

Horní patro je z korpusu Red Velvet s krémem z mascarpone. Spodní patro z kakaového a vanilkového korpusu je promazáno čokoládovo-tvarohovým a citronovo-tvarohovým krémem.


Příjemný pátek všem! My se i s dortem vydáváme na 840km cestu.

Karla

Svět techniky

5. února 2017 v 20:50 Výlety
Počasí bylo tento víkend pošmourné, sníh tál a stávala se z něj chladná břečka. Přesto se nám nechtělo trávit celou neděli doma, a tak jsme vyrazili i s mými rodiči na výlet do Ostravy, do Světa techniky. Všechny expozice jsme si se zaujetím prohlíželi, zkoušeli jsme různé pokusy a užívali si společně strávený čas s až dětskou radostí. Virtuálně jsme si vyzkoušeli výrobu lžičky a v dílničkách, primárně určených dětem, jsme si s mamkou pomocí pájky vypálily do dřevěného kolečka obrázek kytičky a srdíčka. Taky jsme si vyzkoušely sochařinu :-)


Navštívili jsme také U6, kde jsem s pokorou obdivovala tkalcovské stavy, modely parních strojů i kancelář výpravčího, kterou se stylově linula melodie z filmu Přednosta stanice.




Moc se mi líbila i ponorka. Obdivovala jsem, jak dokázali lidé spát v tak maličkých postelích, ale i to, jak zvládli mít na sobě tak těžký skafandr.


Výlet se povedl, dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí, ale hlavně jsme si užili spoustu legrace.

Jak jste si užili víkend vy?
Příjemné vykročení do nového pracovního týdne Vám přeje
Karla

Perník k holčičímu pokecu

4. února 2017 v 17:13 Sladké
Včera jsem se domluvila s kamarádkou, že se dnes staví na kafíčko. A ke kafíčku patří něco sladkého, takže jsem hned ráno rozehřála troubu, mrkla na zásoby surovin a rozhodla se pro perník. Dlouho jsme ho neměli, bude se hodit i jako nedělní snídaně a je rychlý.


Recept mám z internetu, ale maličko jsem si ho upravila:

1 Prášek do perníku
250g cukru
2 lžíce kakaa
400g hladké mouky
4 vejce
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička sody
2 dcl oleje
400ml mléka
3 lžíce povidel
1 panák rumu

Na přání manžela jsem perník polila čokoládou. Jelikož nemá rád hořkou, dala jsem k ní pro jistotu jednu mléčnou. Před poléváním jsem perník propíchala vidličkou, aby mohla čokoláda zatéct maličko i dovnitř.


Jako dekorace mi posloužily suché květy růží, které nemám srdce vyhodit. Narozeninová kytka byla tak krásná, že se s ní nějak nemůžu rozloučit.


Atmosféru k holčičímu pokecu dokreslily svíčky.


Manžel raději vyklidil pole a šel běhat. My jsme tak mohly strávit 3 hodiny povídáním o všem možném. Bylo to super, chtělo by to opakovat častěji :-)

Hezký sobotní podvečer,
Karla