Dort - Voltaren

18. února 2017 v 14:04 |  Dorty
Dnes nás čeká další oslava, což pro mě znamená vytvořit další dort, tentokrát pro strýce.Vůbec mě nenapadalo téma, ale s tím mi pomohla teta, když mi řekla, že by strýc si každý den po tenise natírá kolena Voltarenem. Dorty pro něj byly většinou s tématikou tenisu, což se po čase omrzí a chce to změnu. Tak jsem se tedy zaměřila na důsledky sportu a skutečně upekla Voltaren v nadživotní velikosti.


Dort měří na délku 40cm a je z vanilkového korpusu a ananasového krému.

Vanilkový korpus:
250g mouky (hladká + polohrubá)
0,5 lžičky soli
113g másla
300g cukru krupice (dávám méně - cca 200g)
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu (používám vanilku z Dominikánské republiky)
240ml podmáslí
1 lžička sody
1 lžička octa

Na tento dort jsem použila dvojtou dávku. Vyšlehala jsem máslo, přidala cukr a dál šlehala. Poté jsem postupně přidávala vejce. Do směsi jsem vmíchala 1/3 směsi mouky se solí, pak 1/2 podmáslí s vanilkovým extraktem, znovu 1/3 mouky, 1/2 podmáslí a nakonec poslední část mouky. Jakmile se vše propojilo nasypala jsem do skleničky sodu a do ní jsem přidala ocet. Když směs vzkypila, vmíchala jsem ji do těsta.

Tentokrát jsem pekla korpus na plechu asi hodinu. Po schládnutí jsem vykrájela požadovaný tvar.


Korpusy jsem slepila ananasovým krémem a doladila tvar. Krémy si zpravidla vymýšlím. Základem pro tento ananasový byl klasický vanilkový pudingový krém, do kterého jsem přidala 1 konzervu ananasu, rozmixovaného i se sťávou.

Protože u minulého dortu jsem byla požádána o recept na citronový krém, přikládám ho nyní:
2 tvarohy ve vaničce
1 smetana ke šlehání
1 citron - šťáva i kůra
cukr
želatina

Ze smetany vyšleháme šlehačku, kterou přidáme do směsi tvarohu s cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Aby byl krém pevnější (v případě skládaných dortů), používám želatinu, kterou si nechám nabobtnat ve vodě, po cca 10minutách rozehřeji (nesmí vařit) a následně přidám 2 lžíce krému, které v želatině rozmíchám metličkou, tohle následně zašlehám do krému a je hotovo.


Základ jsem nechala ztuhnout v lednici a pak potáhla fondánem. Jsem si vědoma, že ho nikdo nemá rád, ale bohužel jsem zatím nenašla nic jiného, čím bych dorty mohla potahovat a následně na ně malovat.


Hezkou sobotu,
Karla
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Henrieta Henrieta | E-mail | Web | 18. února 2017 v 19:33 | Reagovat

No tak tenhle dort nemá konkurenci...:-D  :-D :-D Vsadila bych se, že nikoho ještě nenapadlo upéct Voltaren, ani jinou mast, či lék. Palec nahoru!
H.

2 Marcela - Nordic Passion Marcela - Nordic Passion | E-mail | Web | 18. února 2017 v 20:22 | Reagovat

No tak to je bomba, Kajo, nemam slov, jen zasnu. M.

3 Danka Danka | E-mail | Web | 18. února 2017 v 20:32 | Reagovat

Ty jsi kouzelnice, to je fakt bomba dort a ten nápad! To jste se museli při předávání pořádně nasmát :-D  :-D krásný večer D.

4 Karla Karla | Web | 19. února 2017 v 9:12 | Reagovat

[1]: Děkuji, Henrieto, je pravdou, že najít nějaký vzor bylo dost těžké, našla jsem jen jeden, ale ten vypadal trošku jinak. Hezkou neděli, Karla

5 Karla Karla | Web | 19. února 2017 v 9:12 | Reagovat

[2]: Děkuji, Marci :-)

6 Karla Karla | Web | 19. února 2017 v 9:15 | Reagovat

[3]: Dani, nápad nebyl můj, jen jsem ho převedla do reality :-)Byla to opravdu sranda. Jak říkám, čím větší ptákovina, tím raději to peču :-) Pohodovou neděli, Karla

7 werka13 werka13 | E-mail | Web | 19. února 2017 v 13:37 | Reagovat

ten je fakt originální. A ty jsi neuvěřitelně šikovná. Takovýhle dort je nad mé možnosti.

8 Majka Majka | Web | 19. února 2017 v 14:08 | Reagovat

Už jsem tedy viděla hodně dortů, ale dort Voltaren je tedy úplný originál. Dokonce přesně jak ta tuba!

9 Karla Karla | Web | 19. února 2017 v 15:44 | Reagovat

[7]: Moc děkuji :-) Není to tak složité, jak to vypadá ;-)

10 Karla Karla | Web | 19. února 2017 v 15:44 | Reagovat

[8]: Děkuji :-) Měla jsem ji hned vedle jako předlohu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama