Listopad 2017

Pečená plněná paprika

26. listopadu 2017 v 12:09 Slané
Papriky plněné mletým masem jsou celkem obvyklá věc. Já jsem na ně dostala chuť, ale trochu jinak. Po svém...


Připravila jsem si směs podobnou té, kterou používám na špagety. Tedy z mletého masa orestovaného na cibulce, následně dušeného na červeném víně. Do směsi přidávám sušená rajčata, žampiony a česnek. Nakonec přidávám bazalku, oregáno a rajský protlak.


Směs jsem smíchala s rýží a naplnila do umytých paprik zbavených jader. Vše jsem pak zapékala, dokud papriky nezměkly. Nakonec jsem posypala parmezánem.


Vyzkoušíte také? Byla to dobrůtka :-)
Krásnou neděli, Karla

Když jsem sama doma...

19. listopadu 2017 v 13:50 U nás doma
... tak si zapálím svíčky a relaxuji. K tomu přidám knížku a skleničku červeného vína.


Samozřejmě jsem u toho stihla i uvařit a vyprat všechno prádlo, abych se dnes v podvečer mohla bavit žehlením :-) Ale to už je taková rutina... Svíčky a světýlka měly mnohem lepší kouzlo. Byla to taková regenerace po pracovním týdnu a vlastně i příprava na ten následující, kdy se ode mě opět bude očekávat, že pojedu jako motorová myš od brzkého rána do pozdního večera, kdy jediným klidným momentem je ranní káva v hotelové restauraci.


Proto jsem si užívala víkend, i když venku panovalo navlídné počasí... zachumlaná do dek a kožešin. K idyle chyběl už jen první sníh za oknem. Ale toho se určitě taky brzo dočkáme i v u nás v nížině :-)


Užijte si vy krásnou, pohodovou neděli, Karla

Mousse z bílé čokolády a avokáda

12. listopadu 2017 v 18:58 Sladké
Poslední dobou nemám moc času vkládat příspěvky. Může za to mé pracovní vytížení. Zpočátku jsem se těšina naivní představě, že napíšu článek o Trnavě, městě, kde trávím čas od pondělí do pátku. Bohužel se mi zatím nepodařilo tohle město vidět za světla. Ale i práce má své výhody a přínosy pro můj blog. Díky obědě s mými francouzskými a španělskými kolegy jsem si vzpomněla na dezert, který jsme s manželem ochutnali před několika lety na valentýnské večeři - mousse z bílé čokolády a avokáda.


A co jsem použila?
1 avokádo
1 bílou čokoládu
2 lžičky cukru krupice
2 vejce (oddělené žloutky od bílků)
Kakaové sušenky nebo brownies



Rozmixovala jsem jedno avokádo, do kterého jsem přidala šťávu z jednoho citronu a zatím nechala stranou. Mezi tím jsem ve vodní lázni rozpustila bílou čokoládu s trochou másla. Jakmile byla čokoláda rozpuštěná, přidala jsem dvě lžičky cukru a zašlehala do dva žloutky. Ve vysoké nádobě jsem vyšlehala dva bílky se špetkou soli v pevný sníh. Jakmile směs s čokoládou trošku vychladla, přidala jsem avokádo s citronem a nakonec jsem lehce vmíchala sníh.


Pěnu jsem dávala do skleniček a prokládala nadrobenými brownies. Stejně ale poslouží např. kakaové sušenky. Jejich nahořklá chuť skvěle podtrhne svěží chuť pěny. Podáváme dobře vychlazené a ztuhlé. Já jsem dezert podávala s kakaovými boby.

Dobrou chuť a hezký nedělní večer, Karla


Jablečný koláč

5. listopadu 2017 v 16:04 Sladké
Co si dát o víkendu ke kafíčku? Samozřejmě koláč! Tento víkend se necítím moc dobře, tak jsem zvolila něco rychlého a co nejméně pracného. No a taky jsem chtěla vyzkoušet svoji novou, malou koláčovou formu...


Rozdrtila jsem máslové sušenky a zalila je rozpuštěným máslem. Množstí jsem zvolila dle velikosti formy, do které jsem směs natlačila a dala do mrazáku. Než základ ztuhnul, nakrájela jsem si 2 jablka na malé kostičky, dala do rendlíku s trochou cukru, vody a rumu a dusila jsem do změknutí. Dochutila jsem skořicí, mletým badyánem a špetkou soli.


Poté jsem je rozmixovala tyčovým mixérem a přidala 2 plátky želatiny. Směs jsem vylila na ztuhlý sušenkový základ, nechala zchládnout a dala do lednice. Ideální je servírovat druhý den, kdy i po nakrájení drží krásně tvar. Servírovala jsem s kranátovým jablkem.


Vyzkoušíte také?
Přeji krásné nedělní odpoledne! Karla